تراروتن چیست وکجا کاربرد دارد؟
تراروتن چیست وکجا کاربرد دارد؟
تراروتن چیست وکجا کاربرد دارد؟
سنگ تراورتن چیست؟
سنگ تراورتن یک سنگ آهک رسوبی است که در دهانه ی چشمه های معدنی، به ویژه چشمه های آبگرم و در درون غارها شکل میگیرد.
این سنگ در کنار آبهایی شکل می گیرد که از کربنات کلسیم اشباع شده باشد.بر اثر جریان، تعادل شیمیایی آب به هم خورده و دی اکسید کربن آزاد می شود. ترکیب دی اکسید کربن با کلسیم موجود در چشمه آب معدنی، کلسیم کربنات تولید می کند سپس این ماده در بستر رودخانه تهنشین می شود و به مرور زمان با ته نشین شدن مواد دیگر بر روی آن، تکه های سنگ تراورتن را تشکیل می دهد.
از ملزومات دیگر شکل گیری این سنگ حضور باکتری و جلبک است.
سطح سنگ تراورتن کاملا متخلل است و حفراتی دارد. دلیل ایجاد این حفرات فضای اشغال شده توسط گازهای موجود در آبهای گرم منبع رسوب گزاری است.
هرچه عناصر محلول در آب این منابع کمتر باشد، رنگ سنگ روشنتر خواهد بود.
در ظاهر سنگ تراورتن رنگهای متنوع و نواری شکل است که تنوع رنگی آن به علت اختلاف در ترکیباتی است که در زمان رسوب گذاری در عناصر سنگ وجود دارند و خود را به صورت رگههای مختلف نشان میدهند.
وجود این رگه ها که خارج از زمینه طرح سنگ می باشد یک ضعف سنگ تراورتن است و این رگه ها در اثر کوچکترین ضربه و فشاری ترک می خورد و باعث جدا شدن تکه های سنگ تراورتن می شود و هر چه سنگ دارای رگهها و ناخالصیهای کمتری باشد استحکام بالاتری را دارا میباشد.
تراورتن در رنگ های سفید، زرد، قرمز، کرم و قهوه ای یافت می شود.
تفاوت رنگ به علت عنصر غالب سنگ است، مثلا تراورتن قرمز دارای مقادیر بالای اکسید آهن است که این اکسید رنگ قرمز را ایجاد می کند.
سنگ تراورتن در کشورهای مختلفی از جمله ایتالیا، آمریکا، رومانی، ترکیه و ایران است. معادن سنگ تراورتن ایران معمولا در استان های آذربایجان شرقی و غربی، مرکزی، یزد، زنجان و اصفهان می باشد.
در زمانهای قدیم سنگ تراورتن جز ارزانترین سنگها محسوب میشد به علت ظاهر متخلخل آن و سطح ناصاف ،تا اینکه با رشد تکنولوژی و بهکارگیری مواد پر کننده رزین باعث شد که حاصل فرآوری سطحی یک دست و براق با ظاهری زیبا و خواص مناسب مکانیکی و شیمیایی شود.
اضافه شدن مرحله رزین کاری باعث ایجاد جهشی بزرگ در میزان حجم استخراج و فرآوری سنگ تراورتن شد.
از معایب سنگ تراروتن :
جذب آب نسبتاً بالای آن میباشد. این نقیصه با پیشرفت تکنولوژی فرآوری تقریباً پوشش داده شد. مواد پوششی و به اصطلاح رزین در زمان فرآوری و پولیش سنگ، باعث کمتر شدن جذب آب آن شده و از تأثیرات آن این است که سنگ دیر تر کثیف میشود و کمتر در معرض هوازدگی قرار میگیرد.
در کارخانه هاي سنگبري بلوکهای تراورتن به ۲ شيوه موجدار (Vein Cut) که در واقع در جهت موح سنگ و بي موج (Cross Cut) که در خلاف جهت موج سنگ است بريده مي شوند و چنانچه اين رگه ها و صفحات تشکيل دهنده موازي و منظم نباشد، اصطلاحا مخلوط (Mix) گفته مي شود که محصول فرآوري شده بين موج دار و بي موج است و براي کارهاي خاص و يا بوک مچ مناسب است.
خواص و کاربرد سنگ تراورتن
مقاومت بالا، زیبایی، صیقل پذیری عالی این سنگ باعث شده تا از این سنگ در نماهای ساختمانی استفاده شود. این سنگ عایق حرارتی و صوتی بسیار خوبی می باشد چراکه دارای حفرات است. لازم به ذکر است در هنگام برش می توان سنگ تراورتن را به دو شکل موج دار و بدون موج برش داد
در زمان نصب این سنگ سیمان در داخل حفره های آن نفوذ می نماید و این خود به سقوط نکردن سنگ کمک می نماید. از موارد کاربرد این سنگ در نمای داخلی و بیرونی استفاده می نمایند همچنین برای سنگ فرش کردن نیز می تواند گزینه مناسبی می باشد.
کم می توان تراورتن کم رنگ دید چراکه رنگدانه های پراکنده اکسید آهن در متن این سنگ وجود دارد. لازم به ذکر است که رنگ های متنوع این سنگ برحسب رنگدانه های اکسیدآهن در آن می باشد و ظاهر زیبای خود را مدیون اختلاف میزان اکسید آهن در لایه های خود می باشد
معایب سنگ تراورتن
از معایب این سنگ می توان به عدم یکدستی رنگ و طرح آن اشاره نمود، از طرفی دیگر این سنگ سست و گلی است به طور مثال در صورت خیس بودن این سنگ و رسیدن به دمای انجماد فوری سنگ خورد خواهد شد به همین سبب در کارخانجات روی کوپ ها را می پوشاند
نظرات
نظری موجود نیست